Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig?

Wasbare luiers: ze zijn meer ecologisch, maar ook wel wat meer werk dan wegwerpluiers. Je hebt niet enkel de luier zelf nodig, maar ook inlegvellen, overbroekjes, inlegvliesjes en eventueel nog enkele andere toebehoren. Daarnaast heb je ook verschillende aantallen nodig, wat de aankoop nog ingewikkelder maakt. Daarom hebben we hieronder voor jouw een shoppinglijstje opgesomd, zodat je deze makkelijk kan meenemen naar de winkel of naast je kan leggen bij het online shoppen.

hoeveel wasbare luiers nodig

Luiers

De meeste ouders kiezen ervoor om om de drie dagen een lading luiers te wassen. Gemiddeld gebruik je bij pasgeboren baby’s tot wel 8 luiers, bij oudere kindjes heb je er ongeveer 6 luiers per dag nodig. Je hebt in dit laatste geval dus 18 luiers nodig om drie dagen toe te komen. Natuurlijk koop je er best een paar meer, zodat je niet telkens op het laatste moment moet wassen en drogen.

Wij raden aan om 24 luiers te kopen, zo heb je een dag speling. Tijdens deze dag kunnen de 18 voorgaande luiers goed drogen en zijn ze klaar om terug te gebruiken. De eerste maanden moet je dus vaker de luiers wassen, maar dan heb je sowieso meer andere was. Denk maar aan lakentjes, tetradoeken, slabbetjes, handdoeken, enzovoort.

Afhankelijk van welke soort of welk merk wasbare luier je koopt, zijn de luiers voorzien van velcro of drukknoopjes waardoor je de maat kan aanpassen. Zo hoef je nooit meer andere maten aan te schaffen. Als jouw luierbroekjes dit niet hebben, zal je dus verschillende maten moeten kopen

Inlegvellen

Bij bepaalde luiersystemen heb je extra inlegvelletjes nodig. Je koop er hier best een stuk meer dan je luiers, aangezien je deze vaker verwisselt dan het luierbroekje zelf. Schaf jezelf voor de zekerheid ook enkele nachtinleggers aan, voor extra absorptie wanneer je kindje langer slaapt. Reken er wel op dat inleggers veel absorberen en dus deze extra lang moeten drogen. Je kan ook kiezen voor wegwerpbare inlegleggers, dan opteer je dus best voor een grotere doos, zodat je er steeds genoeg in huis hebt.

Overbroekjes

Als je overbroekjes gebruikt bij je wasbare luiers, moeten deze uiteraard ook vervangen worden. Maar dit is een heel stuk minder als de luierbroekjes zelf, namelijk maar een twee tot drie keer per dag. Met zes overbroekjes kom je normaal gezien toe. Voor deze moet je wel sowieso verschillende maten kopen, tenzij je kiest voor de all-in-one luier. Hierbij zit

Inlegvliesjes

Inlegvliesjes zijn niet altijd noodzakelijk. Bij wegwerpbare inlegvelletjes heb je deze vliesje niet nodig. Vind je het vies om de poep van jouw kindje weg te scheppen uit de wasbare inleggers? Dan kan je een inlegvliesje gebruiken, deze kan je bij de hoekjes nemen en zo de poep bij het afval of in het toilet gooien. In één doos zitten er ongeveer 100. Koop op voorhand een paar dozen of rollen, zo ben je wel even zoet. Je gebruikt namelijk ongeveer 100 velletjes per maand.

Toebehoren

Er zijn nog enkele dingen die je kan aankopen om jouw leven makkelijker te maken. Zo kan je met een luier transportzak de luiers makkelijk verplaatsen, waar je ook naartoe gaat. Maar ook een wasnet is een goede aankoop. Deze hang je in een luieremmer of vuilbak, waarna je de luiers dus makkelijk in één keer de wasmachine kan inladen met de vuile luiers.

Shoppinglijstje startpakket

Begin je nog maar pas met de wasbare luiers? Volg dit winkellijstje en je hebt zo een startpakket, waarmee je makkelijk enkele maanden verder kunt.

  • 24 wasbare luiers (verstelbaar)
  • 6 nachtluiers (verstelbaar)
  • 30 gewone inlegvellen
  • 6 inlegvellen voor ’s nachts
  • 6 overbroekjes (2 à 3 verschillende maten)
  • Enkele doosjes inlegvliesje
  • Luiertransportzak
  • 3 à 4 wasnetjes
Geschreven door Thomas
Als papa van Mia zoek ik wekelijks naar de beste deals voor luiers en billendoekjes. Bovendien deel ik met plezier enkele handige tips.
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 23/07/2024
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox