Wasbare luiers: alles wat je moet weten

Ben je aan het nadenken om wasbare luiers te gebruiken als alternatief voor wegwerpbare, maar is het nog onbekend terrein? Welke systemen zijn er? Welke materialen gebruik ik het beste in functie van het milieu en in functie van het vocht dat ze opnemen? Zijn er voor- en nadelen buiten de voor de hand liggende?

wasbare luiers

Het eendelige systeem bestaat uit één deel. Dit is het minste knoeiwerk. Je kan ervoor kiezen om er nog een inlegvliesje in te leggen dat stoelgang opvangt. Dat kan ook wasbaar zijn. Deze bestaan uit microvezel, wat niet erg absorberend is waardoor je de stoelgang er makkelijk kan afvegen of afschudden. Er bestaat ook een wegwerpbare variant.

Het tweedelige systeem bestaat uit een luier, een overbroekje en ook hier kan je ervoor kiezen om er een inlegvliesje in te leggen. De overbroekjes moet je niet meewassen telkens wanneer de luier ververst moet worden, dus dit kan resulteren in een pak minder was.

Er bestaan wasbare luiers in verschillende maten. Een kindje zou twee of drie tot vier (vier is eerder uitzonderlijk) verschillende maatjes nodig hebben in zijn niet-zindelijke carrière. Het kan een duur zaakje worden (zowel voor je portemonnee als voor de belast op het milieu) wanneer je je telkens met een nieuwe maat moet inspannen.

De meegroeiluier kan je zodanig aanpassen zodat je maar één keer luiers moet kopen. Voor pasgeboren baby’tjes, vooral als ze relatief klein zijn of een paar weekjes vroeger geboren zijn, zitten zo’n luiers minder goed. Maar dan kan je nog altijd een XS of S maatje aanschaffen om te beginnen en daarna gewoon overschakelen naar een meegroeiluier.

Verschillende materialen

Luiers gemaakt uit bamboe absorberen goed. Dit maakt van hen de ideale nachtluier.

Maar het duurt best lang eer de luiers droog worden na een wasbeurtje. Ook voor het milieu kies je beter voor een ander materiaal, want bij de productie hiervan worden schadelijke chemicaliën gebruikt en het kost veel energie.

Microvezels hebben minder tijd nodig om te drogen, maar ze nemen dan ook minder vocht op.

Organisch katoen zit tussenin bamboe en microvezels qua absorberen. En ze zijn de beste keuze voor onze planeet. Ze hebben relatief weinig water en bestrijdingsmiddelen nodig om gemaakt te worden.

Wat zijn de voordelen van wasbare luiers?

Duizend kilogram. Een ton. Zoveel weegt de stapel van wegwerpluiers van één kindje. Een berg van maar liefst 4000 luiers, kan je je voorstellen hoe groot deze is? Beklim jij ook liever de Mont Ventoux in plaats van een gigantische wegwerpluierberg te trotseren? Zelfs met rekening te houden met het feit dat wasbare luiers produceren en wassen ook energie verspilt, zijn ze nog steeds milieuvriendelijker.

De prijs. Wasbare luiers zijn in het begin een grotere investering. Je hebt er natuurlijk meer dan eentje nodig aangezien een kind gemiddeld 5 luiers per dag nodig heeft. Maar dit geld haal je er zeker uit. Vooral wanneer er nog broertjes of zusjes volgen later. Gemiddeld kosten wegwerpbare luiers in totaal zo’n 1300 euro tegenover 830 euro voor de wasbare luiers.

Opmerkelijk. Kindjes die wasbare luiers dragen, zijn doorgaans sneller zindelijk. Ze ervaren sneller een nat gevoel aangezien de wasbare luiers iets minder vocht opslorpen. Hierdoor voelen ze sneller aan dat ze geplast hebben.

Zijn er nadelen aan wasbare luiers?

Het kan een gedoe zijn. Vuile luiers meesleuren op uitstap, extra wasjes insteken, ervoor zorgen dat er altijd een proper exemplaar klaar ligt. Toch valt het aantal keer dat je je wasmachine extra moet opzetten wel mee. Één tot één en een half keer meer per week. En zoals eerder vermeld, is het in het begin een hele brok geld. Maar dat kan opgelost worden door geld te sparen met de geboortelijst.

Wasbare luiers in de aanbieding

En geld besparen kan je door te kijken naar de aanbiedingen in wasbare luiers die Luiergids op een rijtje zet. Bovendien kan je ook voor proefpakket wasbare luiers of startpakket wasbare luiers bij ons tips krijgen.

Geschreven door Thomas
Als papa van Mia zoek ik wekelijks naar de beste deals voor luiers en billendoekjes. Bovendien deel ik met plezier enkele handige tips.
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 13/04/2024
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox