Wegwerpluiers of wasbare luiers?

Er zijn zoveel elementen die meespelen in het kiezen van de juiste pamper voor jouw kleintje. Weet je nog niet goed hoe of wat? Lees dan zeker ons artikel Waar moet je op letten bij aankoop van luiers?. Naast het comfort voor jouw baby, moet je ook nog steeds denken aan jouw portemonnee en misschien zelfs aan het milieu. De populaire wegwerpluier kan namelijk vervangen worden door een wasbare luier. Wat zijn de grootste verschillen, nadelen en voordelen? Dat leggen we hieronder uit, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

wegwerpbare luiers versus wasbare luiers

Prijsverschil

Welke optie is nu goedkoper? Hier is geen éénduidig antwoord op, aangezien er veel factoren meespelen. Daarnaast moet je ook nog de keuze maken of je liever gespreid over enkele jaren betaalt of je toch kiest om één keer veel geld te spenderen.

Jouw kleintje heeft gemiddeld 7.300 pampers nodig voordat hij zindelijk wordt. Als je kiest voor een duurder merk, betaal je gemakkelijk 0,50 euro. Dit komt uit op een totaalbedrag van ongeveer 3.650 euro. Zoek je het internet af naar de beste deals, kan deze prijs dalen tot 10 cent per luier. Hierdoor kom je op een bedrag van ongeveer 730 euro. De prijzen van wegwerpluiers kunnen dus enorm hard verschillen per merk en per aanbieding.

Volgens Milieucentraal bespaar je met wasbare luiers gemiddeld 450 euro. Bij deze luiers investeer je in eerste instantie 400 euro, waarna je nog enkele kleine bedragen betaalt voor inleggers en andere benodigdheden. Deze prijs is ook nog afhankelijk van het merk en of je ze nieuwe of tweedehands wasbare luiers koopt. Daarnaast heb je ook nog kosten voor het onderhoud ervan: Hoe warm was je de pampers? Stop je ze in de droogkast? Heb je een energiezuinige wasmachine en droogkast? Is jouw wasmiddel van een duurder merk of koop je het goedkopere winkelmerk? Al deze elementen spelen mee in de uiteindelijke kostprijs van de wasbare luiers.

Gebruiksvriendelijkheid

Je denkt natuurlijk onmiddellijk dat wegwerpluiers veel makkelijker zijn. Deze kan je namelijk gewoon weggooien terwijl je in het schoon krijgen van wasbare luiers tijd en moeite moet steken. Niks is echter minder waar, aangezien wasbare luiers nu vaak een inlegvelletje leggen. Deze vangt de poep op, terwijl het vocht wel gewoon doorlaat. Dit inlegvelletje is niet herbruikbaar en kan je dus gewoon weggooien terwijl je de pamper ververst.

De wasbare luiers, en ook het overbroekje als je deze gebruikt, kan je gewoon in de wasmachine gooien, samen met de rest van het wasgoed. Het enige aandachtspunt is dat je geen wasverzachter mag gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat katoenen luiers minder vocht opnemen, wat op zijn beurt voor huidirritatie bij jouw kleintje kan zorgen. Je vervangt een wasbare luier ongeveer vijf keer per dag, dit komt neer op iets meer dan één wasbeurt extra per week. Hoe je de wasbare luiers droogt, kan je volledig zelf kiezen. Je kan ze aan de waslijn, op het wasrek of in de droger laten drogen.

Materiaal

Wegwerpluiers bestaan uit een hele reeks stoffen. Zo bestaat de binnenkant uit polyethyleen of polypropyleen, waaraan ook nog vaak lotion wordt toegevoegd om de huid te beschermen en verzorgen. De absorberende laag wordt gemaakt van fluff-pulp en super absorberend polymeer (SAP-korrels). De buitenlaag bevat ook polyethyleen en polypropyleen, met daarnaast nog geweven textiel of rubber. Dit zorgt ervoor dat de pamper niet gaat lekken en alle vloeistof binnenboord gehouden wordt. Aangezien het grootste deel van deze stoffen niet recycleerbaar is, hebben deze een negatief effect op het milieu, zowel tijdens de productie als het weggooien ervan. Het gewicht van de wegwerpbare luier is wel al gehalveerd in de afgelopen 25 jaar, waardoor de moderne luier dus iets minder schadelijk is voor het milieu. Toch zijn er enkele luier producenten die streven naar een duurzame wegwerpluier, zoals het merk Naty of de nature luiers van Bambo.

De wasbare luier kan uit verschillende materialen worden gemaakt: katoen, bamboe, fleece, hennep of synthetische materialen. Doordat deze luiers herbruikbaar zijn, creëer je minder afval. Zelfs als je het energieverbruik van het wassen meerekent, zijn deze nog steeds beter voor het milieu. Er zijn verschillende merken die wasbare luiers aanbieden, deze kan je allemaal terugvinden bij onze wasbare luiers aanbiedingen.

Overzicht

Hier zetten we nog graag even uiteen waarom ouders voor een wegwerpluier of een wasbare luier kiezen. Deze keuze is uiteraard volledig persoonlijk en hangt af van gezin tot gezin en van kind tot kind.

Waarom kiezen ouders voor wasbare luiers?

  • Milieu overtuiging: In eerste instantie is dit vooral om milieuvervuiling tegen te gaan. Je gooit enkel de inlegvelletjes weg, waardoor je afvalhoop aan het einde van jaar veel minder groot is.
  • Prijskaartje: De prijs kan je overtuigen om voor wasbare luiers te kiezen. Je betaalt eenmaal een grote som geld, maar toch bespaar je over de jaren heen geld tegenover wegwerpluiers.
  • Zindelijkheid: Kinderen die wasbare luiers dragen, worden sneller zindelijk. Dit is vaak voor ze 3 jaar en 2 maanden oud zijn, wat veel vroeger is dan bij de meeste kinderen die wegwerpluiers dragen.
  • Geen allergische reacties: Aangezien er in wegwerpbare luiers vaak lotions en parfums zitten, kan een kind allergisch reageren. Dit leidt tot huidirritaties en luieruitslag, wat zeker niet aangenaam is voor jouw kleintje. Wasbare luiers zijn op dit vlak veel schoner en zorgen voor minder allergische reacties.
  • Leuke pampers: De wasbare luiers komen in heel veel leuke kleurtjes en printjes. Zo ziet jouw baby er altijd super schattig uit met een stoere leeuw of fleurige bloemetjes op de pamper.

Waarom kiezen ouders wegwerpluiers?

  • Gemakkelijkheid: Je kan de pamper overal en altijd verversen. Je hoeft geen vuile broekjes bij te houden om later bij jouw thuis te wassen. De wegwerpluier kan gewoon de vuilbak in, al kiezen de meeste ouders toch om de luier op een vaste plaats te verversen, vlak bij de luieremmer
  • Hygiëne: Aangezien je telkens een volledig frisse pamper gebruikt, krijg je het gevoel dat dit hygiënischer is. Als je daar dan nog eens de frisse geurtjes van wegwerpbare pampers bijrekent, zal jouw kleintje langer lekker ruiken.
  • Kinderopvang: In de crèche of bij een onthaalouder kan het voorkomen dat deze geen wasbare luiers willen gebruiken. In dit geval is het vaak makkelijker om toch te opteren voor wegwerpluiers, zowel bij de verzorger als thuis.
  • Minder moeite: Je hoeft geen extra wassen te draaien. Je hoeft ook niet telkens na te denken bij het doen van een was, aangezien er geen wasverzachter bij wasbare luiers mag.
  • Slechte ervaringen wasbare luiers: Het kan ook zijn dat je al wasbare luiers hebt geprobeerd, maar dat deze helemaal niet in de smaak zijn gevallen. De redenen zouden kunnen zijn dat je ze te dik vond, dat de pampers teveel lekte of dat je het gewoon te veel gedoe vond.
Geschreven door Margot
Margot verdiept zich in de wondere wereld van luiers en billendoekjes. Ze gaat op zoek naar unieke tips en tricks, speciaal voor jullie!
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 22/05/2024
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox