Luieremmer: alles wat je moet weten

Er staat vanalles op je babylijst, van luiers tot speelgoedjes tot kleertjes. Maar vergeet zeker niet om er ook een luieremmer op je lijstje te zetten. Waarom heb je een luieremmer nodig? En wat is dat eigenlijk precies? Hoe kies je de juiste luieremmer? Lees verder om dit allemaal te ontdekken!

luieremmer naast luiertafel

Wat is een luieremmer?

Een luieremmer is een speciale afvalemmer, die je makkelijk naast de verschoningstafel plaatst. Deze emmer zorgt ervoor dat vieze geurtjes niet kunnen ontsnappen, maar in de emmer blijven. Het is een tijdelijke opvangbak, die je vult bij elke verschoning. Hierna kan je de volledige inhoud in de container gooien die buiten staat. Zo kan je snel en efficiënt verschonen, dag en nacht, zonder telkens de wandeling naar de vuilbak te moeten afleggen.

Soorten luieremmers

Er zijn een heleboel merken die luieremmers verkopen: Hema, Tomme Tippee, Ubbi, We Too, Diaper Champ en Prenatal zijn er maar enkele. Naast de merken, zijn er ook een heleboel soorten luieremmers zoals een luieremmer met een normaal deksel, een luieremmer met een pedaal en dubbel afsluitbaar deksel, een een luieremmer met een draai- of schuif klep of luieremmer met een cassette. Deze soorten zetten we hieronder uiteen voor jou met een woordje uitleg.

Luieremmer met normaal deksel

Deze emmer kan zowel van plastiek of metaal gemaakt zijn. Door het deksel op te tillen open je de emmer, waarna je de luier erin kan weggooien. Je kan er gewoon een vuilniszak in hangen, die je er in één keer uithaalt als de emmer vol zit. Het voordeel van deze emmer is dat ze goedkoop zijn. Er zitten toch ook enkele nadelen aan vast. Het kan zijn dat je je handen vol hebt en het dan moeilijk is om het deksel zelf op te tillen. Daarnaast kunnen er ook geurtjes van de vieze pampers vrijkomen bij het opheffen van het deksel.

Luieremmer met pedaal en dubbel afsluitbaar deksel

Bij deze emmer hoef je het deksel niet meer handmatig op te heffen, maar gebruik je hiervoor een pedaal. Lekker makkelijk als je je handen vol hebt. Door de dubbele klep zullen vieze luchtjes minder snel ontsnappen. Als de eerste klep open gaat, gaat de tweede klep toe. Zo komt de geur nooit in contact met de buitenlucht. In deze luieremmer gebruik je doorgaans normale vuilniszakken.

Luieremmer met cassette

In deze emmer zit een cassette die je ronddraait nadat je de luier in de emmer hebt gestoken. Hierdoor wordt elke luier verpakt in plastic, wat zorgt ervoor dat de vervelende geurtjes in het plastic gesloten worden. Met deze cassette doe je ongeveer een maand, waarna je deze met een navulling moet vervangen. Alle plastic zakjes zitten aan elkaar vast, waardoor de vuile luiers in één sliert aan elkaar zullen hangen. Op het einde van de maand snijd of knip je deze sliert los, al dan niet met het ingebouwd mesje, en gooi je de verpakte luiers in de vuilbak.

Luieremmer met draai- of schuif klep

Aan de hand van een klep kan je de emmer open schuiven of draaien. Hier zit een tussenruimte waarin je de luier kan leggen. Als je het deksel dan toe schuift of draait, valt de vuile pamper in de emmer. Door dit systeem zullen er geen vieze luchtjes ontsnappen. Ook in deze luieremmer hang je een vuilniszak om de luiers op te vangen.

Is een luieremmer echt nodig?

Je denkt nu misschien dat je net zo goed een gewone afvalemmer kan gebruiken. Waarom zou je dan een speciale luieremmer hiervoor moeten aankopen? Een luieremmer is vooral bedoeld om geurtjes te elimineren. Je kan natuurlijk ook elke keer naar de buitencontainer lopen, maar dit kan vervelend zijn, zeker ‘s nachts. Je kan ook de vieze pampers in luierzakjes of boterhamzakjes steken voordat je ze in de afvalemmer gooit, maar dan creëer je extra afval en kosten. Of je koopt een goed afsluitbare vuilnisbak, maar dan kan je net zo goed een vuilnisemmer kopen.

luieremmer

Welke luieremmer is de beste?

Nu je wat meer weet over luieremmers, is het tijd om een keuze te maken. Welke emmer kies je? Er zijn enkele elementen waar je rekening mee moet houden voor je een luieremmer aankoopt, deze leggen wij je even uit!

  • Formaat: Een grotere luieremmer lijkt misschien handiger, omdat je deze minder moet legen, maar dit kan wel zorgen dat de vervelende geur sterker wordt. Ook de lengte is van belang, het kan namelijk irritant zijn als je je telkens moet bukken om de luiers weg te gooien.
  • Bruikbaarheid: Tijdens het verschonen heb je vaak je handen vol. Een vuile luier, een propere luier, een rompertje of misschien zelfs jouw baby om te zorgen dat hij niet van de verschoontafel valt. In dit geval is een luieremmer met een pedaal of een sensor makkelijker dan eentje waarvan je het deksel zelf moet optillen.
  • Materiaal: Luieremmers zijn doorgaans te koop in twee materialen, metaal of kunststof. Kunststof is de goedkopere optie, maar heeft als nadeel dat de geur na verloop van tijd in het plastic kan kruipen. Metaal is dan wel duurder, maar veel duurzamer en hij blijft langer geurloos.
  • Navulling: Als je kiest voor een luieremmer met cassette, kan je geen gewone vuilniszakken gebruiken. In plaats daarvan moet je navullingen kopen die op jouw cassette passen, wat best duur kan uitvallen. Wil je een goedkopere optie? Kies dan voor een eenvoudigere luieremmer waarin je zelf vuilniszakken kan hangen.
  • Kinderslot: Je kan ook luieremmers met een kinderslot kopen. Dit zorgt ervoor dat jouw kleintje geen luiers uit de emmer kan halen zodra hij kan kruipen of lopen. Dit kinderslot kost natuurlijk wel wat meer.
  • Toekomst: Binnen enkele jaren zal je de luieremmer niet meer nodig hebben voor de vieze luiers van jouw baby. Dan is het handig als je de emmer ook kan gebruiken als afvalemmer. Zo heb je een investering gedaan die iets langer duurt dan 4 jaar.

Tips om vieze geurtjes tegen te gaan

Ook al houdt een luieremmer de meeste vieze geurtjes tegen, toch zijn er nog enkele dingen die jij kan doen om te zorgen dat de baby- of badkamer fris blijft ruiken!

  • Rol of vouw de vieze luiers strak toe, zo blijft de geur zoveel mogelijk in de luier
  • Leeg de vuilnisemmer regelmatig, zeker als er al veel poepluiers inzitten. Je kan de luiers in sommige gemeenten ook inleveren bij een luiercontainer.
  • Maak de emmer regelmatig schoon met antibacteriële schoonmaakmiddel.
  • Gebruik luchtverfrisser in de luieremmer. Je kan kiezen voor zuiveringszout, maar ook voor luchtverfrissers die hier speciaal voor gemaakt zijn.
Geschreven door Margot
Margot verdiept zich in de wondere wereld van luiers en billendoekjes. Ze gaat op zoek naar unieke tips en tricks, speciaal voor jullie!

Mis geen enkele luier aanbieding

Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s)

Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 07/12/2023
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox