Wanneer start je met zindelijkheid?

Veel mensen vragen zich af of zindelijkheid niet gewoon vanzelf komt, wanneer een kind er aan toe is. Natuurlijk zijn er kinderen die uit zichzelf zindelijk leren worden, maar de meeste moet je het gewoon leren. Net als dat je ze leert lopen, fietsen of tandenpoetsen. Het hoort bij de opvoeding.

Maar hoe weet je of jouw kind er klaar voor is om zindelijkheid te leren?

Tussen de 18-22 maanden zijn de meeste kinderen er fysiek gezien al klaar voor. Belangrijker nog is om te letten op een aantal signalen. Wanneer je 3 of 4 van onderstaande signalen herkent bij jouw kind is het een goed moment om te starten met zindelijkheidstraining.

Signalen om aan zindelijkheid te beginnen

  • Geeft hij of zij het aan wanneer er iets in de luier is gedaan?
  • Kan jouw kind je iets duidelijk maken (met of zonder spraak?)
  • Kan hij of zij lopen?
  • Kan hij of zij iets kleins van de grond oprapen?
  • Kan jouw kind nee zeggen?
  • Kan hij of zij iemand nadoen?
  • Kan jouw kind een eenvoudig taakje begrijpen en uitvoeren?

Nu je weet of jouw kind er klaar voor is, is het ook belangrijk om bij jezelf na te gaan of jij er al klaar voor bent. En heb je er het vertrouwen in dat hij of zij dit kan leren? Dat is van cruciaal belang. Je kind voelt dat en daarmee valt of staat de training.

Zijn jullie er samen klaar voor? Twijfel dan niet om met jouw kind aan de slag te gaan, hij of zij heeft jouw hulp juist hard nodig. Vertel je kind wat je hem of haar gaat leren, ga niet in onderhandeling, wees duidelijk en consequent. Hierdoor zal jouw kind zich veilig en zelfverzekerd voelen.

Weet je inmiddels dat je ermee aan de slag wilt, maar heb je nog niet echt een idee hoe je dit het beste aan kunt pakken? Met de Zindelijkheidsbox nemen ze je stap voor stap mee op weg naar zindelijkheid van jouw kind:

Geschreven door Thomas
Als papa van Mia zoek ik wekelijks naar de beste deals voor luiers en billendoekjes. Bovendien deel ik met plezier enkele handige tips.
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 23/07/2024
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox