Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Terwijl je kleintje opgroeit, koop je de hele tijd nieuwe pampers. Sommige mensen slagen liever een voorraadje in. Maar wat als je baby sneller groeit dan je had verwacht en je met enkele pampers achterblijft? Deze verdwijnen in een kast die je wat later tijdens een opruim terugvindt, alleen is er één probleem: de houdbaarheidsdatum op het pak is verlopen. Moet je deze pampers onmiddellijk weggooien? Of kan je deze nog steeds cadeau doen aan een vriendin?

Houdbaarheidsdatum van luiers

De houdbaarheidsdatum op de pampers moet je niet altijd volgen. Dit betekent niet dat luiers na hun houdbaarheidsdatum nog steeds in perfecte staat blijven, aangezien de tijd de pampers toch wel aantast op enkele belangrijke vlakken. Zo zullen de klitten- of plakband, het absorptievermogen, de elasticiteit, en de kleur aangetast worden. Daarom adviseren de meeste luier fabrikanten, zoals Pampers, om ze best weg te gooien twee jaar nadat je ze gekocht hebt.

Nadelen van oudere luiers

De ouderdom van luiers heeft namelijk ten eerste een effect op de klittenband, na verloop van tijd zal deze minder goed worden. Ook als je pampers met een plakband hebt, zal deze steeds minder plakkend worden, zeker als je ze op een warme plaats bewaard. Door hitte zal namelijk de lijm op plakband smelten, waardoor je ze niet meer kan sluiten en de luiers volledig onbruikbaar worden.

Daarnaast wordt de absorptie van een luier aangetast doorheen de tijd. Het absorptiemateriaal in de luier kan afbreken, waardoor deze minder goed vocht vasthoudt en als gevolg heeft dat de pamper kan gaan doorlekken. Je kleintje kan zo vlekken maken op lakens, in de zetel, in de maxicosi of op zijn kleren. En het belangrijkste aan een pamper is natuurlijk dat alles goed opgevangen wordt en binnenboord blijft.

Als laatste wordt de elasticiteit steeds slechter. De luier zal dus minder goed zitten voor je kleintje, alsook niet perfect meer passen rond de beentjes. Dit zorgt er niet enkel voor dat er af en toe iets kan lekken maar ook dat je baby zich minder comfortabel voelt. Je wilt natuurlijk liefst dat je kleintje zich vrij kan bewegen en lekker kan spelen, wat niet kan met een slechtzittende pamper.

Waar je je geen zorgen over hoeft te maken, is de gele kleur van een oudere luier. Door blootstelling aan licht en lucht zal deze een lichtgele tint krijgen maar dit zegt helemaal niets over de kwaliteit van de pamper.

Bewaren van luiers

Als je de pampers dus open bewaart, zullen deze sneller hun kwaliteit verliezen. Heb je ze al uit het plastic gehaald? Steek ze in een doos, waar er geen licht of lucht aan kan. Bewaar pampers ook altijd in een een ruimte met een maximale temperatuur van 30°C. Zo zal de veroudering van een pamper vertragen, waardoor ze langer goed blijven.

Voordat je de pampers weggeeft, bedenk je dan even of je ze goed bewaard hebt. Als dit zo is, heb dan zeker geen schrik om ze te schenken aan iemand die ze wel nodig heeft! Gratis pampers zijn altijd een heel welkom cadeautje om zomaar te krijgen als kersverse mama!

Geschreven door Thomas
Als papa van Mia zoek ik wekelijks naar de beste deals voor luiers en billendoekjes. Bovendien deel ik met plezier enkele handige tips.
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 23/07/2024
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox