Waar luiers weggooien?

8 tot 10 per dag, zoveel luiers draagt een pasgeboren baby gemiddeld. Op een week tijd verzamel je dus zo’n 60 luiers. Dit getal neemt af naarmate jouw kleintje ouder wordt, maar het gaat nog steeds om heel wat luiers in het totaal. Dit zorgt voor een hele hoop extra afval, waar je misschien niet onmiddellijk ergens mee naartoe kunt: gewoon in de vuilbak dan maar? Er bestaat verwarring over het sorteren en de recycling van luiers, maar geen zorgen, dat leggen wij jou allemaal uit.

Luieremmer of gewone vuilbak?

Je mag je luiers gerust weggooien in beide. Een luieremmer is niet rechtstreeks bedoeld om luiers van gewoon afval te scheiden, maar om geurtjes te elimineren. De meeste luieremmers hebben namelijk een dubbel deksel, waar geurtjes niet door kunnen dringen. Zeker als jouw kleintje groter wordt en moedermelk vervangt voor vast voedsel, kan de stank sterk toenemen. Je wilt natuurlijk niet dat je hele huis naar luier ruikt, daarom kies je best voor een luieremmer.

luieremmer naast luiertafel
Op de foto: De luieremmer ten huize oprichter Thomas, naast de luiertafel

Wil je toch liever een vuilnisbak gebruiken, dan kan je de vuile pamper altijd in een luierzakje steken voor het in de vuilbak te gooien. Er zijn natuurlijk ook pedaalemmers of andere vuilbakken die goed afsluitbaar zijn. Of je kan de vuile luiers makkelijk onmiddellijk buiten weggooien. Maar wil je toch vermijden dat je je vuilbakje elke dag moet legen? Wil je liever niet bij elke vuile pamper naar buiten? Een luieremmer heeft een groter formaat, hierdoor hoef je deze minder te legen.

Luiers sorteren

Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven. De warmte van het verbranden van niet-recycleerbaar afval wordt getransporteerd naar bijvoorbeeld lokale gebouwen. Op deze manier heeft restafval toch nog nut.

Luiers recycleren

Maar je hoeft niet altijd de pampers weg te gooien, in sommige steden en dorpen kun je ze ook binnenbrengen. Ten eerste haal je bij de gemeente een (gratis) luierzak op. Nadat hij gevuld is, gooi je hem weg in de speciale luiercontainers, die meestal in de buurt van een kinderdagverblijf of een andere centrale plaats staan. Kijk zeker eens op de website van jouw gemeente of zo een initiatief bestaat. Zo kan je pampers binnenbrengen in Amsterdam, maar ook in Roosendaal, Bergeijk en West Maas en Waal, maar dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Het gaat hier allemaal om pilotprojecten. In Amsterdam verzamelt Procter & Gamble, het moederbedrijf van Pampers, luiers en incontinentiemateriaal van 200 gezinnen. Dit vervoeren ze vervolgens naar hun fabriek in het Italiaanse Treviso, waar een recyclinginstallatie staat. Het resultaat? Gerecycled cellulose, gemengd plastic en super absorberende polymeren, die op hun beurt nieuwe luiers of incontinentiemateriaal worden.

Maar ook op Nederlandse grond is er zo’n recyclage fabriek te vinden, namelijk in Nijmegen. Hier stond voorlopig nog maar één reactor die diende voor recyclage, maar zijn ze volop bezig om er twee extra bij te plaatsen. Het doel is om heel Nederland zijn luiers hier te laten recycleren. Op deze manier wordt het milieu wat gespaard, maar worden er ook nieuwe kunststoffen gemaakt die gebruikt kunnen worden in kunststof planken, straatmeubilair of kunststof funderingen. Alleen maar voordelen aan dat recycleren!

Wasbare luiers

Natuurlijk is de meest milieuvriendelijke optie nog steeds een wasbare luier. Deze vragen minder productie en dus minder vervuiling, maar ook minder afval. Weet je niet goed hoe een wasbare luier werkt? Wij leggen je uit wat je over wasbare luiers moet weten.

Geschreven door Thomas
Als papa van Mia zoek ik wekelijks naar de beste deals voor luiers en billendoekjes. Bovendien deel ik met plezier enkele handige tips.
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 23/07/2024
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox