Luieruitslag: alles wat je moet weten

Terroriseert luieruitslag de billetjes van je kindje? Ongeveer de helft van alle kindjes krijgt er weleens mee te maken, dus het is volkomen normaal. Maar wat kan je ertegen doen?

Wat is luieruitslag?

Het gezichtje van je kindje ziet er ongetwijfeld buitenaards schattig uit. Maar soms zien ook hun billetjes eruit alsof ze in transcendente oorden zijn beland. Rode oppervlakte, guur, ontstoken. Schrik niet wanneer je hun bips zo aantreft. Dit is luieruitslag. Dit kwaaltje komt vaak voor en zorgt ervoor dat je baby’tje jeuk heeft en pijn ervaart. Je kindje zal waarschijnlijk meer gaan wenen en minder zin hebben om te eten. Gelukkig is het makkelijk te voorkomen of genezen.

Oorzaken van luieruitslag

Langdurige natte luier

Ontlasting is een pestkop, het irriteert de huid. Het gaat schuren tegen de billetjes. Wanneer je kindje dus te weinig verschoond wordt, verhoogt de kans op luieruitslag.

Nieuwe voeding

Experimenteren met nieuwe voeding betekent dat de ontlasting een andere samenstelling krijgt. Deze kan anders dan normaal gaan reageren op de huid waardoor de kans groter is dat er luieruitslag ontstaat (vooral bij kindjes met een gevoelige huid).

Gevoeligere huid

De huid van sommige kindjes is nu eenmaal gevoeliger dan andere waardoor ze ook sneller last hebben van luieruitslag. Billendoekjes met aanduiding ‘sensitive’ of ‘gevoelige huid’ kunnen soelaas bieden.

Tandjes die doorkomen

Wetenschappelijke bewijzen zijn er nog niet, maar vaak ondervinden ouders dat wanneer de tandjes doorkomen van hun kleine monstertje (dat nu ook in staat is om te bijten) dat dit luieruitslag met zich meebrengt.

luieruitslag luierzalf

Voorkomen en behandelen van luieruitslag

Luieruitslag doet pijn en is dus geen cadeautje voor je kleintje. En ook niet voor jezelf. Door de pijn gaat je kindje sneller geïrriteerd zijn en als het ware veranderen in een kleine koter met pubermanieren die niet meer wil eten. Bovendien kunnen de billen gaan bloeden door de huidirritatie. Dit kan je dus maar beter voorkomen of zo snel mogelijk genezen.

Verschoon de luier regelmatig

Ververs de luier van je kindje regelmatig. Zo kan je voorkomen dat de ontlasting broeit en bacteriën opborrelen. Wees uiteraard extra voorzichtig wanneer je kindje reeds last heeft van de luieruitslag.

Propere en droge billetjes

Maak de huid onder de luier regelmatig schoon. En de beste manier om dit te doen is gewoon door middel van een beetje water en een washandje. Wrijf hierna de billetjes mooi droog.

Begin niet te vroeg met zalfjes

Goed begonnen, is half gewonnen wordt weleens gezegd. Maar dit geldt niet voor zalfjes smeren tegen luieruitslag. Preventief smeren heeft geen zin, start pas wanneer je de eerste tekenen van luieruitslag opmerkt. Gebruik een vochtonttrekkende zalf. Maar focus vooral op het verversen en het proper en droog houden van de billetjes wanneer er nog geen vuiltje aan de lucht (of billetjes) te zien is.

Let vooral op voor verzorgingsproducten die parfum bevatten. Hoe meer een baby wordt blootgesteld aan zalfjes die parfum bevatten, hoe groter de kans is dat het kind een allergie voor parfum ontwikkelt voor de rest van zijn leven.

Blote billetjes

Als het op een onbewoond eiland mag, waarom zou je je kindje dan niet de vrijheid geven om thuis eens te laten rondhangen met de billen bloot? Hierdoor geef je de huid van je kindje de ademruimte om te genezen.

Smeren zolang de huid rood ziet

Luieruitslag duurt gemiddeld vijf dagen. En net zoals je niet te vroeg mag beginnen, mag je ook niet te vroeg stoppen met smeren. Pas wanneer de huid niet meer rood ziet, mag je stoppen. Normaal gezien zal je binnen de paar dagen al verschil zien. Merk je dat het na een week nog niet is verbeterd? Maak dan best een afspraak bij de dokter, want het zou weleens een schimmelinfectie kunnen zijn.

Luieruitslag versus schimmel versus spruw

Bij een schimmelinfectie zal de dokter een zalf voorschrijven met hydrocortizon. Hiermee zou de schimmelinfectie na een paar dagen weg moeten gaan.

Dezelfde schimmel die luieruitslag voortbrengt, kan ook spruw veroorzaken. Candida albicans klinkt als een toverpreuk uit Harry Potter, maar in werkelijkheid is het een soort gist dan kan transformeren in schimmel. Het magische hieraan is dat die schimmel in harmonie vertoeft met andere schimmels. Maar wanneer iets hen uit evenwicht brengt, kunnen luieruitslag en spruw verschijnen.

En wat is nu het verschil tussen luieruitslag en spruw? Spruw uit zich in witte plekjes tegen de wangen, het gehemelte en de tong. Het target is dus het mondslijmvlies. Net zoals bij luieruitslag is hygiëne het kernwoord om spruw te kleineren.

spruw bij pasgeboren baby

Voor meer informatie, zie thuisarts.nl

Geschreven door Thomas
Als papa van Mia zoek ik wekelijks naar de beste deals voor luiers en billendoekjes. Bovendien deel ik met plezier enkele handige tips.
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 13/04/2024
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox