Ecologische wegwerpluiers: zijn ze écht beter voor het milieu?

Wegwerpluiers zijn enorm belastend voor het milieu. Dit komt doordat ze meestal van schadelijke stoffen zijn gemaakt en je er ook maar liefst gemiddeld 7300 gebruikt per kind. Toch is er een manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen met wegwerpluiers: koop ecologische wegwerpluiers! Deze zijn minder schadelijk voor het milieu. Daarnaast zijn hun materialen ook milder voor de huid van jouw baby. Win-win dus!

Wat maakt een wegwerpluier ecologisch?

Er zijn twee dingen die ervoor zorgen dat de ecologische luier milder is voor het milieu. Enerzijds de productie, anderzijds de afvalverwerking.

Productie

Luiers zijn doorgaans gemaakt van vele plastic materialen, de winning en productie van deze materialen hebben een negatief effect op het milieu. Bij ecologische luiers wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen en met een duurzaam productieproces. Zo bestaat de absorberende kern van de luier uit natuurlijk cellulose. Er worden ook minder chemische stoffen zoals parfum of lotions, die de productie vervuilen, toegevoegd.

Hiervoor bestaan er twee labels: het EU Ecolabel en het FSC-keurmerk. Het EU ecolabel is het Europees milieukeurmerk voor non food-producten en diensten. De luiers die dit label dragen, hebben een schonere productie. Dit betekent dat er een lagere milieubelasting is van water, energie, grondstoffen, verpakking en afval. Het FSC-keurmerk toont dat het hout dat gebruikt wordt voor de luiers, komt van verantwoord beheerde bossen zonder het leefgebied van dieren en planten te bedreigen. Daarnaast worden ook de lokale bevolking en bosarbeiders gerespecteerd én de oogst gebeurt op een manier zodat het bos altijd zal blijven bestaan.

Afvalverwerking

Op sommige verpakkingen staat dat de luiers biologisch afbreekbaar zijn, maar dit betekent niet dat deze onder GFT-afval horen. Alle luiers moeten van de overheid bij het restafval worden gegooid. Ook gooi je deze luiers best niet op de composthoop. De composteertijd is heel lang en door de ontlasting in de luiers wordt dit ook afgeraden. Het gebruiken van menselijke uitwerpselen in de moestuin kan namelijk ziektes overbrengen.

Maar wat maakt ze dan ecologischer als ze toch gewoon in de verbrandingsoven terecht komen? Als men gewone pampers verbrand, die voornamelijk bestaan uit aardolieproducten, komt de CO2 die als olie in de grond zat in de atmosfeer terecht. Doordat de ecologische wegwerpluiers uit FSC-gecertificeerde materialen bestaat, is de CO2 die vrijkomt degene die door bomen en planten onttrokken werd uit de atmosfeer. Deze CO2 wordt terug opgenomen door bomen en planten. Daarnaast bevatten ecologische luiers geen chemische stoffen, die op hun beurt ook vrijkomen bij verbranding.

De beste ecologische luier

Hier is natuurlijk geen éénduidig antwoord op, aangezien elke baby anders is. Er zijn verschillende merken, uitproberen is de enige optie om te ontdekken welke luier voor jouw kleintje het beste is. Zo is er Bambyo die, zoals de naam zegt, van bamboe gemaakt zijn. Tidoo luiers zijn ook een ecologische keuze, aangezien ze vrij zijn van chloor en voor 50% biologisch afbreekbaar zijn. Luiers van Naty voldoen dan weer aan de strengste milieunormen voor wegwerpluiers. De hypoallergene luiers van Muumi worden ook op een natuurvriendelijke manier geproduceerd. Bambo verkoopt luiers die geen onnodige geur- en kleurstoffen bevatten, maar ook geen optische witmakers of PVC. Attitude luiers zijn ook een goed merk voor milieubewuste ouders. En laten we Kruidvat niet vergeten, waarvan de luiers gecertificeerd zijn met het EU Ecolabel en het FSC-keurmerk. Genoeg keuze dus. Voor al deze merken kun je de beste aanbiedingen op onze website terugvinden!

Wasbare luiers

Wil je je ecologische voetafdruk nog meer verkleinen? Dan kan je natuurlijk best kiezen voor wasbare luiers. Ze zijn niet enkel beter voor het milieu omdat ze minder afval creëren, maar hebben ook andere voordelen zoals de prijs of het sneller zindelijk worden van jouw kleintje.

Geschreven door Margot
Margot verdiept zich in de wondere wereld van luiers en billendoekjes. Ze gaat op zoek naar unieke tips en tricks, speciaal voor jullie!

Mis geen enkele luier aanbieding

Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s)

Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 01/10/2023
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox