Wanneer de luier verschonen?

Soms is het moeilijk te bepalen wanneer de luier van jouw kleintje precies verschoond moet worden. Wanneer controleer je dit best? Zijn er momenten waarop je dit zeker moet doen? Waarom is het belangrijk om de luier op tijd te verschonen? Dit zijn vragen waar veel ouders mee zitten.

Waarom moet je de luier op tijd verschonen?

Als je de luier niet op tijd verschoont, is niet niet enkel oncomfortabel voor jouw kleintje maar het is ook zeker niet aangenaam voor jou. De pamper kan namelijk gaan lekken, waardoor kleertjes, meubels en speelgoed wel eens vies kunnen worden. Bij jouw baby kan het niet tijdig verversen van de luier voor luieruitslag zorgen. Doe hem dus op tijd en stond een nieuwe pamper aan, om infecties en huidirritaties te voorkomen.

Wanneer moet je de luier verschonen?

Het is niet altijd duidelijk wanneer een luier vies is. Pasgeboren baby’s plassen doorgaans elk uur, maar slechts een klein beetje. Daarom moet je de pamper maar om de 2 à 3 uur controleren, om te kijken of hij vuil is. De luiers van Kruidvat hebben daarom een plas indicator tot maat 3, zodat je weet wanneer de pamper aan verversing toe is. Als je baby gepoept heeft, vervang je de pamper best wel onmiddellijk. Door de lopende consistentie van de ontlasting, kan dit voor een geïrriteerde huid zorgen.

Bij grotere kinderen controleer je best om het uur of de pamper vies is, aangezien zij meer plassen. Indien de pamper niet vol en warm aanvoelt, voel je best toch nog eens met je vinger of de pamper van binnen nat is. Je kan ook Premium Protection Pampers kopen, deze hebben een urine indicator tot maat 6.

Een wasbare luier moet je wel vaker verschonen, aangezien deze niet zo absorberend zijn als de wegwerpluiers. Ben je er nog niet helemaal uit welke van de twee je moet kiezen? Lees ons artikel ‘Wegwerpluiers of wasbare luiers?’ en maak de beste keuze voor jou en jouw baby.

Wat zijn goede verschoning momenten?

Elk gezin en elk kind heeft zijn eigen ritme, er zijn dus geen vaste regels over wanneer je een pamper moet verschonen. Toch zijn er enkele momenten waarop je best de luier verschoont, volgens de meeste ouders.

  • Na ontlasting: Uiteraard vervang je de luier altijd na nadat jouw baby gepoept heeft. Het is in eerste instantie niet aangenaam voor jouw kleintje om in een volgepoepte pamper rond te lopen en dit zorgt, zoals hierboven gezegd, voor huidirritaties. Dit gecombineerd met de geur en het lekken, zorgt voor een onaangename ervaring voor iedereen in de buurt.
  • Bij de maaltijd: Verschoon je de luier best voor of na de maaltijd? Het antwoord hierop is na de maaltijd. Tijdens het eten wordt namelijk de spijsvertering in gang gezet, waardoor jouw kleintje veel scheetjes laat en er dus ontlasting in de pamper kan komen. Na het eten wacht je ook best even met verversen, totdat het eten verwerkt is.
  • Bij het slapen gaan: Als jouw kleintje doorslaapt, ververs je de luier best vlak voor het slapengaan en bij het opstaan. De luiers van nu houden gemakkelijk alles acht uur lang alles vast. Het kan eens voorkomen dat jouw baby ‘s nachts poept, maar dit zal hij zelf laten weten door te wenen. Je kan dus rustig doorslapen terwijl jouw kleintje dit ook doet.
  • Bij een uitstap: Een lange autorit? Een leuk uitstapje? Een doktersafspraak? Hier vervang je dus ook best de luier voor vertrek, zodat je kleintje zo schoon mogelijk vertrekt.
Geschreven door Margot
Margot verdiept zich in de wondere wereld van luiers en billendoekjes. Ze gaat op zoek naar unieke tips en tricks, speciaal voor jullie!
Luiergids neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates Programma, een affiliate advertentieprogramma dat is bedoeld om sites advertentievergoedingen te geven door te adverteren en te linken naar Amazon.
Ontbreekt er iets? Heb je een foutje opgemerkt? Heb je tips? Laat het ons weten!

Messenger     WhatsApp     E-mail
Laatste prijzen update: 23/07/2024
× Mis geen enkele aanbieding
Ontvang de beste promoties voor jouw kindje(s) in je mailbox